News

Лоялните котки мислят, че са шефът на вашето домакинство

Лоялните котки мислят, че са шефът на вашето домакинство

От Беки Ъпъм, 10 август 2020 г. “

Мелани Дефацио/Стокси С любезното съдействие на Карол Юстис

Вие сте „човек котка“ или „човек куче“? Хората са склонни да предпочитат един над друг, но много хора са фенове както на котки, така и на кучета и имат и двете в дома си. Котките и кучетата имат различни черти – всъщност те са много различни отвъд козината, опашката и четирите крака. В различни моменти имах само котка, само куче и котка и куче заедно. Аз съм сред хората, които обичат и двете.

Най -добрият домашен любимец за вашия дом

Когато избирате отзиви за zenidol домашен любимец за семейството си, за да бъде той оптимален, трябва да вземете предвид начина си на живот и състава на семейството. Например, някой в ​​семейството у дома ли е по цял ден или всеки член на семейството е в училище или на работа? Има ли малки деца в семейството? Има ли възрастни членове на семейството? Някой има ли хронично заболяване? В идеалния случай вашият домашен любимец ще се впише добре и ще бъде актив, а не усложнение за семейството.

Лечебни черти на котките

Говорейки за себе си, както и за други, които живеят с ревматоиден артрит, котките са страхотни домашни любимци и спътници. Тъй като има много хора с ревматоиден артрит, които имат проблеми с мобилността, очевиден плюс е да не се налага да водите котката си на ежедневна разходка. Ходенето със сигурност е добро упражнение за всички нас, но може да бъде трудно или проблематично за някои хора с ревматоиден артрит. При избора на домашен любимец трябва да се вземат предвид вашите индивидуални възможности.

Други прекрасни черти на котките, които ги правят умен избор за много хора с RA, включват, че те са:

Предимно независими Както бе споменато, котките не се нуждаят от ежедневно ходене. Те сами се забавляват. Те обаче зависят от вас да ги храните и да почиствате кутията им за отпадъци.

Меки и пухкави котки имат мека козина и обичат да се гушкат и мъркат. Котките могат да имат успокояващ ефект върху вас.

Лоялните котки мислят, че са шефът на вашето домакинство. Но в същото време те са лоялни и почитат собственика си – особено този, който ги храни.

Любящ и обичан. Котките предлагат безусловна любов и няма как да не ви отговорим взаимно.

Смешните котки са глупави същества, които правят смешни неща. Тяхната глупост е безспорен бустер на настроението.

Игриво Когато играете с котката си, няма как да не се отпуснете и да освободите стреса.

Страхотни слушатели Говорили ли сте някога с котката си? Те осъществяват контакт с очите, привличат се и се опитват да разберат какво казвате, и никога не изглеждат отегчени. Може би се чудите защо разговаряте с хората след това.

Несъдебен Бяхте ли несъвършени днес? Оставихте чинии в мивката? Не сте ли довършили прането? Ядохте ли твърде много сладолед? Котките не се интересуват. Те така или иначе те обичат.

Прощавайки Закъсняхте ли малко с котката си? Пропуснахте ли ден почистване на кутията им? Пропуснахте ли да ги изчеткате? Котката ви прощава – и не притеснява!

Може да ви предупреди за шумове Кучетата лаят, когато нещо не е наред, но котките се оживяват по начин, който може да ви предупреди за шум, който също е потенциално подозрителен. Разбира се, те трябва да лежат в скута ви или с оглед, за да забележите.

Още причини да станете собственик на котка

RA е свързана с хронична болка, която може да бъде всепоглъщаща, особено ако е тежка. Болката може да доведе до други проблеми, като депресия, самота и изолация. Гореспоменатите черти на котката позволяват на вашия домашен любимец да ви разсейва. Наистина е трудно да останете фокусирани върху болката, докато котката ви доставя тежка доза глупост. Също така е трудно да се чувствате самотни, когато котката ви е до вас мъркане.

Котките наистина имат значение. Действията на вашата котка компенсират голяма част от лошите неща, свързани с RA. Не напълно, разбира се, но достатъчно, за да помогне.

Негативи от собствеността на котки (ако имате RA)

В интерес на предоставянето на пълна оценка на собствеността на котките трябва да се отбележат няколко отрицателни момента. Пълна смяна на кутията за отпадъци – обикновено на всеки няколко седмици – може да изисква тежко повдигане. Видът котешка тоалетна, която използвам за моята котка Mocha, тежи 15 килограма. Това е изпълнимо, но задачата изисква физическо натоварване.

Друго съображение, което може да е проблем за някои хора с РА, които вече имат тежка финансова тежест поради здравословното си състояние, е, че котките се нуждаят от храна, котешка тоалетна, играчки и ветеринарни грижи. Трябва да помислите дали можете да си позволите да притежавате котка, преди всъщност да си я вземете. Това е отговорност, която трябва да можете да поемете.

Готови ли сте за котка? Помислете за осиновяване

След като прецените плюсовете и минусите на собствеността на котките и сте готови да намерите перфектния котешки спътник, препоръчвам ви да помислите първо да разгледате местния приют. Разгледайте осиновяващите котки в местния приют ASPCA онлайн. Наистина няма нищо по -сърдечно от осиновяването от приют и осигуряването на вашето ново коте с вечния им дом. Казано е, че домашният любимец осъзнава, че е спасен и моментално е лоялен към вас. Почти веднага има неразрушима връзка.

Важно: Мненията и становищата, изразени в тази статия, са на автора, а не на здравето на всеки ден.

Абонирайте се за нашия бюлетин за ревматоиден артрит!

Най -новото в ревматоидния артрит

Интелигентно здраве: Опитах криовибрация VibraCool за моя ревматоиден артрит – и ето какво се случи

От Черил Кроу, 12 април 2021 г.

Смеещ се автор отнема смъртоносна сериозна тема: Борба за здравно осигуряване

Понякога си мисля, че ме искаш мъртъв … И аз съм тук, за да живея. И изглежда, че тези неща понякога се изключват взаимно. – Джени Лоусън, от „Счупен (…

От Бет Левайн, 6 април 2021 г.

Възпалението може да допринесе за влошаване на дългосрочните нива на оцеляване при хора с ревматично заболяване

Младите възрастни с псориазис, лупус и RA са изправени пред по -висок риск от смърт от инфаркт, показва проучването.

От Беки Ъпъм, 5 април 2021 г.

Интелигентно здраве: Опитах телездраве за виртуална реалност за хронична артритна болка – и ето какво се случи

От Черил Кроу 2 март 2021 г.

8 неща, които хората с ревматоиден артрит трябва да знаят за ваксините срещу COVID-19

Научете за безопасността, ефективността и значението на ваксините срещу COVID-19, ако вие или ваш близък живеете с ревматоиден артрит.

От Мерил Дейвидс Ландау 8 февруари 2021 г.

По -лош ли е вашият ревматоиден артрит, отколкото си представяте?

Не бързайте да отхвърляте симптомите си като „нормални. ”Внимавайте за тези признаци, че трябва да се обадите на Вашия лекар.

От Брайън П. Дънли, 4 февруари 2021 г.

7 от най -добрите приложения за активност за хора с ревматоиден артрит

Опитайте тези тракери за активност, ако артритът пречи на тренировките ви.

От Майкъл Долан, 7 януари 2021 г.

6 начина да извлечете максимума от телемедицинското си посещение при вашия ревматолог

С пандемията COVID-19 посещенията за телездраве за управление на РА станаха по-чести от всякога. Изпробвайте тези съвети, за да се възползвате максимално от виртуалното си посещение.

От Ерика Патино, 17 ноември 2020 г.

Предварително са представени нови насоки за лекарства за лечение на ревматоиден артрит

Експерти от Американския колеж по ревматология са хвърлили нов поглед върху изследването и препоръчват предварително най -добрите лекарства за лечение на РА.

От Мерил Дейвидс Ландау 10 ноември 2020 г.

7 съвета как да останете активни у дома с RA

Прекарвате повече време от всякога у дома, но упражненията все още са от решаващо значение – особено при RA. Опитайте тези съвети, за да разклатите тренировката си или да започнете. . .

От Ерика Патино, 22 октомври 2020 г. “

Не пропускайте да се предпазите от грип. Shutterstock

Това е времето на годината. По -хладно време, красива зеленина, футбол, хокей, плейофи за бейзбол, костюми за Хелоуин – и ваксини срещу грип. Да, ваксини срещу грип. Грипната ваксина, която стана достъпна през септември, се счита за най -добрата ви защита срещу грип. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват да си направите ваксинация срещу грип до края на октомври, но докато има циркулиращи грипни вируси, все още можете да се възползвате от ваксинация срещу грип. Пиковият сезон на грипа обикновено е от декември до февруари, но е възможно грипната активност да продължи и през май.

Последните статистически данни подчертават значението на профилактиката на грип

CDC класифицира 2017-2018 г. като грипен сезон с висока тежест с високи нива на амбулаторни и спешни посещения за грипоподобни заболявания, както и високи нива на хоспитализация за грип и широко разпространена грипна активност в Съединените щати за продължителен период. От 2010 г. в САЩ CDC изчислява, че грипът е причинил между 140 000 и 710 000 хоспитализации и между 12 000 и 56 000 смъртни случая всяка година.

СВЪРЗАНИ: Защо не искате да се разболеете от грип, когато имате ревматоиден артрит

Защо хората с ревматоиден артрит не трябва да пренебрегват спешността на превенцията на грипа

Достатъчно е да се каже, че грипът е сериозно нещо. Не може да се пренебрегне. Добавете към това факта, че хората с ревматоиден артрит (РА) имат повишен риск от заболеваемост и смъртност, свързани с инфекциозни заболявания, и могат да имат до два пъти по-голям риск от получаване на сериозна инфекция в сравнение с хората в общото население. Повишеният риск от инфекция, свързан с РА, се дължи отчасти на самото автоимунно заболяване, а също и на имуносупресивното лекарство, използвано от много пациенти с РА.

Свързани: Усложнения и съпътстващи заболявания при ревматоиден артрит

Въпреки важността на ежегодната ваксинация срещу грип поради гореспоменатите причини, процентът на ваксинация срещу грип е само 25, 3 % сред хората с възпалителни ревматични заболявания, според проучване, публикувано през август 2018 г. в списание Vaccine.

Въпреки че изглежда има няколко причини, поради които 3 от 4 души с РА се избягват ваксината срещу грип, препоръката от Вашия лекар е най -добрият предсказател, който ще следвате и ще получите ваксината, според изследователите.

СВЪРЗАНИ: Защо някои хора с ревматоиден артрит отказват от сезонния грип

Мит е, че хората, приемащи биологични лекарства или DMARDs за RA, не могат да получат грип

Вярно е, че хората с РА, които се лекуват с биопрепарати или модифициращи болестта антиревматични лекарства (DMARDs), не могат да получат „жива“ ваксина срещу грип, но могат да получат инактивирана или мъртва ваксина срещу грип. Често срещано погрешно схващане за ваксините срещу грип, дадени на тези, лекувани с биологични лекарства или DMARD, е, че имуносупресиращите лекарства правят противогрипната ваксина неефективна. Не е вярно.

Всъщност, според изследване, публикувано през август 2014 г. в списанието Current Rheumatology Reports, хората с РА, лекувани с метотрексат или инхибитори на TNF – като Enbrel (етанерцепт), Remicade (инфликсимаб), Humira (адалимумаб) – имат приемлив отговор на ваксината срещу грип, въпреки че това е по -нисък отговор от този, който е постижим от здрави хора. Лечението с Actemra (тоцилизумаб) също е свързано с адекватен отговор на ваксината срещу грип. Намален отговор на грипната ваксина се дължи на лечението с Orencia (абатацепт), а силно намаленият отговор на грипната ваксина е свързан с лечението с Rituxan (ритуксимаб).

Оптимални срокове за прилагане на грипна ваксина на хора с RA

Препоръките на Американския колеж по ревматология (ACR) за RA посочват, че най -доброто време за прилагане на ваксини е преди започване на биологично лекарство или DMARD. Въпреки това, в повечето случаи, след като използвате биологично лекарство или DMARD, не сте изключени от благоприятните ефекти от ваксинацията. Има достатъчен защитен ефект, дори и да не е пълният ефект, който могат да получат здравите хора. Някои мерки за превенция са по -добри от нищо.

Помислете за получаване на високодозова ваксина срещу грип, за да засилите имунния отговор

Налична е висока доза грипна ваксина за хора на възраст 65 и повече години. Въпреки че от години се признава, че хората на 65 и повече години са изложени на по-голям риск от усложнения от грипа, тъй като имунната защита отслабва с възрастта, през 2009 г. в Съединените щати се предлага ваксина срещу грип с по-висока доза.

Високодозовата грипна ваксина има 4 пъти повече количество антиген от обикновената противогрипна ваксина, провокирайки по-високо производство на антитела и по-силен имунен отговор. Според CDC клиничните изпитвания показват, че участниците в проучването, които са получили ваксина с високи дози, са имали 24 % по-малко грипни инфекции в сравнение с тези, които са получили ваксината с редовна доза.

Предварителните данни за високодозова ваксина срещу грип при хора с РА са обещаващи

На годишната среща на ACR и Асоциацията на здравните специалисти по ревматология през 2018 г. бяха представени резултатите от изследванията, след като високодозовата грипна ваксина беше оценена при пациенти с РА. Годишни ваксини срещу грип се препоръчват за хора с РА, но е известно, че отговорът им не е оптимален, така че група изследователи от Монреал, Канада, се заеха да определят дали високодозовата ваксина срещу грип може да увеличи производството на антитела срещу грип в хора с RA. Те сравняват високодозова тривалентна инактивирана грипна ваксина със стандартна доза четиривалентна инактивирана грипна ваксина при общо 279 възрастни със серопозитивен РА. Установено е, че ваксината с високи дози последователно и значително повишава отговора при серопозитивни пациенти с РА.

Тъй като това е първото подобно проучване за хора с РА, то все още не е внедрено в насоките на клиничната практика. Говорете с Вашия лекар за високодозовата ваксина срещу грип и за резултатите от изследванията. Очаквано, пациентите с РА, които са серонегативни, ще искат да знаят дали това се отнася за тях, но тази група не е включена в проучването.

Направете празник на метотрексат, за да увеличите ефикасността на грипната ваксина

Констатациите, публикувани през юни 2018 г. в списанието Annals of the Rheumatic Diseases, показват, че хората с РА, които редовно приемат метотрексат, могат да засилят имунния отговор, получен при ваксината срещу грип, като спрат метотрексат за две седмици след получаване на ваксината. Резултатите от проучването показват, че 75,5 % от участниците в проучването, които временно са спрели метотрексат за две седмици, са имали задоволителен отговор към грипната ваксина в сравнение с 54,5 % от тези, които временно не са спрели приема на метотрексат.

Установено е също, че активността на заболяването не се е увеличила значително при пациентите, които са спрели метотрексат за две седмици. Същото не може да се каже за спиране на метотрексат за четири седмици. Резултатите от проучването показват, че спирането на метотрексат за четири седмици повишава активността на заболяването при РА, така че това не е препоръката.

Скот Дж. Зашин, д -р, ревматолог в Далас, коментира: „Ако е възможно, сега някои лекари препоръчват да се въздържат от метотрексат в продължение на две седмици след ваксината срещу грип, за да се подобри ефикасността. Метотрексат излиза от кръвния поток за 48 часа, въпреки че ефектът му върху тъканите продължава по -дълго. ”

Вземане за защита от грип за хора, живеещи с RA

Грипната ваксина все още се счита за най -добрата превантивна мярка срещу грип. Това е още по -важно за хората с РА поради повишения им риск от инфекция. Имайте предвид какво можете да направите, за да увеличите ефективността на грипната ваксина при вашите конкретни обстоятелства. Изповед: Въпреки че знаех за препоръката да се спре метотрексат две седмици след ваксинация срещу грип, забравих да го направя тази година.

SpanishEnglishFrenchRussian