News

Néha allergiás rohamok fordulnak elő minden erőfeszítése ellenére

Néha allergiás rohamok fordulnak elő minden erőfeszítése ellenére

Sportolók és a DVT kockázata

Számos tényező magyarázhatja, hogy a sportolók miért lehetnek nagyobb kockázatnak kitéve a mélyvénás trombózis kialakulásának, különösen az állóképességi sportolók esetében, akik maratont futnak, több száz mérföldet kerékpároznak vagy triatlonon versenyeznek:

A nagy távolságok megtételének szükségessége. Világszerte rendeznek versenyeket, amelyeken az élsportolóknak nagyon hosszú repülést kell tenniük a részvételhez. Ha több mint négy órán keresztül szűken ül a repülőgép ülésén, növeli a MVT kockázatát. Minél tovább nem mozdul, annál nagyobb az esélye annak, hogy vérrög alakuljon ki mélyen a lába vénáiban. A verseny előtti és utáni inaktivitás szintén hozzájárulhat a kockázathoz.

Kiszáradás. Annak ellenére, hogy vizet vagy sportitalokat fogyasztanak, a nagy teljesítményű sportolók még mindig könnyen megerőltető tevékenység során erősen izzadnak és kiszáradnak. A kiszáradás csökkenti a plazmát, a vér folyékony részét, és növeli a vér vastagságát vagy ragadósságát. Minél vastagabb a vér, annál valószínűbb, hogy vérrögök képződnek.

Sérülés. Az edzés és a kondicionálás ellenére a versenysportolók balesetet szenvedhetnek, csonttörést vagy egyéb sérülést szenvedhetnek esés vagy baleset során. Bármilyen vénás sérülés vagy súlyos izomsérülés növelheti a DVT kialakulásának kockázatát. Ugyanaz a gipsz vagy merevítő is, amely egy törött csont stabilizálásához szükséges – kevésbé mozgékony, és lehetővé teszi a vér összegyűjtését.

Alacsony pulzusszám. Azok, akik sokat sportolnak, az átlagosnál alacsonyabb pulzusszámmal és vérnyomással rendelkezhetnek. Mindkettő kockázati tényező lehet a vér felhalmozódásában és a véralvadásban. A percenkénti 60 ütésnél kisebb nyugalmi pulzusszám, bár önmagában nem veszélyes, növelheti a vérrögképződés kockázatát.

Hormonok. A női sportolók hormonális fogamzásgátlókat alkalmazhatnak edzés közben és versenyszámok körül, hogy elkerüljék a nem megfelelő időpontban történő menstruációt. A VTE ritka, de kimutatták, hogy az ösztrogént vagy ösztrogént és progesztint tartalmazó fogamzásgátló tabletták szedése növeli a kockázatot.

KAPCSOLÓDÓ: Visszapattanás a mélyvénás trombózis után: Kelsey Minarik története

A DVT felismerése és kezelése

Dr. Ansell azt mondta, hogy mindenkinek, nem csak a sportolóknak, figyelniük kell a DVT jeleire és tüneteire, beleértve:

Duzzanat az egyik lábában Fájdalom vagy érzékenység a lábában Görcs, amely nem enyhül jéggel vagy nyújtássalEgy láb, amely meleg és vöröses vagy kékes

A tüdőembólia tünetei a következők:

Légszomj vagy légzési képtelenség erőkifejtésselGörcsök az oldalán vagy a mellkasban LázMegmagyarázhatatlan köhögés vagy köhögés véres nyálkahártyával ájulás, szédülés vagy szédülés

Azoknak a sportolóknak, akiknél MVT alakul ki, és akiket kezelnek, általában legalább egy hónapig tartózkodniuk kell az edzéstől, hogy legyen ideje feloldódni a vérrögnek. A vérhígítót alkalmazók kerüljék a kontakt, nagy intenzitású sportokat, amelyeknél nagyobb a sérülés valószínűsége. És fontos, hogy különösen ügyeljen arra, hogy ne essen el, amikor olyan tevékenységet végez, mint a futás, a kerékpározás vagy a korcsolyázás.

A DVT megelőzése sportolókban

Hogyan csökkentheti a DVT és a PE kockázatát, és továbbra is a játékban maradhat?

Fontolja meg ezeket a megelőző intézkedéseket:

Vegyen be egy aszpirint naponta. Ha vannak olyan kockázati tényezői, mint például a személyes vagy családi anamnézisében MVT, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy Ön napi aszpirinre jelölt-e, amely vérhígítóként működik.

Igyál sok vizet. Legyen éber a hidratáltságra. Igyál vizet edzés előtt és után. Szintén korlátozza a koffeint és az alkoholt, amelyek vizelethajtó hatásúak és elősegíthetik a kiszáradást.

Tegye meg az utazási óvintézkedéseket. Ha nagy távolságokat utazik, akár autóval, vonattal vagy repülővel, viseljen kompressziós harisnyát, és kerülje a túl hosszú ülést. Ehelyett nyújtózkodjon és sétáljon rendszeresen. Ezenkívül ne üljön térdben vagy bokában keresztbe tett lábakkal.

Hallgass a testedre. Ne feltételezze, hogy a lábfájás csak egy húzott izom. Ha továbbra is fennáll, vagy valami nem működik, hívja orvosát.

Iratkozzon fel Szívegészségügyi Hírlevelünkre!

A legújabb mélyvénás trombózis

A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a magas vérrögképződés kockázatára

A „Stop the Clot” program az életveszélyes mélyvénás trombózis észlelésének és kezelésének módját terjeszti.

Írta: Don Rauf 2019. október 17

Életem utazása: Kim története a mélyvénás trombózisról és a tüdőembóliáról

Egy országúti utazás hogyan alapozta meg egy nő utazását halálos vénás vérrögökkel – és mit tanulhatsz belőle.

Írta: Sandra Gordon 2018. október 29

Amit a sportolóknak tudniuk kell a vérrögökről

Írta: Jeffrey Weitz, MDO 2018. október 16

5 vérrögképződési tény, amelyet az orvosok tudni akarnak

A potenciálisan halálos kimenetelű vérrögképződés, amelyet vénás thromboemboliának (VTE) neveznek, nagyobb valószínűséggel fordul elő, ha kórházba kerül, vagy egy magas kockázati csoportba tartozik. Megtanulják, hogyan. . .

Írta: Aisha Langford 2018. október 5

Vérhígító mit tehetünk és nem

2017. november 14-ig

Vérrögképződés kockázata benne van a génjeiben?

Írta: Everyday Health Guest Columnist 2016. május 23

Hogyan lehet megakadályozni a DVT visszatérését

Azoknál az embereknél, akik korábban mélyvénás trombózist tapasztaltak, nagyobb a kockázata egy újabb epizód kialakulásának. De lépéseket tehet ennek a kockázatnak a csökkentése érdekében.

Írta: Madeline R. Vann, MPHS, 2014. szeptember 22

10 MVT-vel kapcsolatos kockázati tényező

A veszélyes és potenciálisan halálos vérrögök, más néven mélyvénás trombózis tüdőembóliához vezethetnek. Legyen tisztában ezzel a 10 feltétellel, amely. . .

Írta: Chris Iliades, MDO 2013. október 30

10 módszer a mélyvénás trombózis megelőzésére

Számos egyszerű lépéssel megállíthatja a vérrögképződést, és csökkentheti a mélyvénás trombózis kockázatát.

Írta: Jen Laskey, 2013. október 25

Lainie Kazan

A színésznő felidézi a keféjét, amely potenciálisan halálos véralvadási rendellenességgel küzdött.

Írta: Everyday Health Editors 2008. május 1. Az összes megtekintése

A nyár javában, sokan közülünk nem vágyunk másra, mint élvezni a szabad levegőt. De ha Ön egyike annak az 50 millió amerikainak, akik szezonális allergiákkal élnek, akkor valószínűleg az anyatermészet legfőbb allergénjétől is óvakodik: a virágportól.

És jó okkal. Ha szezonális allergiája van, az immunrendszere a belélegzett pollent egy betolakodónak tekinti. Hogy megvédje magát ettől az elkövetőtől, antitesteket termel, amelyek eljutnak a sejtekhez, és olyan vegyi anyagokat szabadítanak fel, amelyek allergiás reakciót okoznak, például tüsszögést, torlódást, könnyező szemeket és köhögést.

Íme a jó hír az allergiásoknak: nem kell egész nyáron zárt térben barikádozni. „Az allergiás injekciók és gyógyszerek segítségével az allergiás emberek többsége képes megbirkózni velük, és szenvedés nélkül aktív a szabadban” – mondja Ronald H. Saff, MD, a tallahassee-i Allergia- és Asztmadiagnosztikai Központ allergológusa. Florida. Hét lépést is javasol a kültéri allergiák kezelésére ebben a szezonban:

1. Fedezze fel, mire vagy igazán allergiás. Mielőtt kijelentenéd, hogy a fű a ellenséged, végezd el a házi feladatodat. „Sok ember rosszul tippeli, hogy mire allergiás” – mondja Dr. Saff. A legjobb megoldás az, ha felkeresi allergológusát vagy immunológusát, és megkérdezi az allergiateszt elvégzését. Az American College of Allergy, Asthma szerint & Immunológia, ez valószínűleg egy bőrszúrási teszt (amelyben hígított allergént szúrással juttatnak be a bőr felszínére) vagy intradermális teszt (amelyben egy hígított allergént közvetlenül a bőrfelület alá fecskendeznek be egy nagyon vékony tű). Allergológusa ezután körülbelül 15 percig figyeli a bőrét, hogy megállapítsa, van-e reakciója az allergénre.

2. Ismerje meg a legjobb (és legrosszabb) időpontokat a szabadba menéshez. A pollen meleg, száraz, szeles időben terjed a legkönnyebben, így ezek az állapotok ronthatják az allergia tüneteit. A szezonális allergiák általában kevésbé jelentkeznek esős, felhős vagy szélcsendes napokon, mivel a pollen nem fúj el annyira.

Minden reggel ellenőrizheti az allergia előrejelzést a környéken, vagy az Amerikai Allergia Akadémián, Asthma & Az Immunology National Allergy Bureau térképe, de természetesen nem mindig tudja felhagyni a napi tevékenységeivel, ha magas a pollenszint. Saff azt mondja, hogy a legtöbb allergiás ember, aki megtalálja a megfelelő orvost, kaphat olyan gyógyszereket, amelyek segítenek leküzdeni allergiáját, így bármikor kimehetnek a szabadba. Azok, akik nem tudják kordában tartani a kültéri allergiás tüneteiket, lehetőség szerint ragaszkodjanak a beltéri tevékenységekhez – például a szabadban történő testmozgás helyett.

3. Időben vegye be a gyógyszereit. A legtöbb vény nélkül kapható allergia elleni gyógyszer elég gyorsan hat, és 30 perctől egy óráig kell bevenni, mielőtt kimenne a szabadba, mondja Saff. Másoknak néhány naptól egy hétig tart, hogy teljesen hatékonyak legyenek az allergiás tünetek ellen. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy mely gyógyszerek megfelelőek az Ön számára, és ügyeljen arra, hogy időben vegye be azokat az utasításoknak megfelelően.

4. Kültéri allergiás ruhák. Legyen a kalapok és a napszemüvegek a legkedveltebb kiegészítők ebben a szezonban – ezek segíthetnek abban, hogy a pollen ne kerüljön hajába és szemébe. Ha a szabadban nyírja a füvet vagy kerti munkát végez, érdemes lehet pollenmaszkot is viselni, hogy csökkentse az allergiát kiváltó okoknak való kitettséget, és segítsen megelőzni az allergiás rohamokat.

5. Vetkőzz le, amint hazaérsz. Vedd le a cipődet, amikor visszamész, nehogy a pollen és a penészgomba kerüljön az otthonodba, és a lehető leghamarabb cserélj ruhát. Fontolja meg a gyors zuhanyozást is, hogy megmossa a haját, és távolítsa el a benne rekedt pollent. Mossa ki a ruháit is, de ne feledje, hogy allergiaszezonban soha ne akassza ki a ruhát a szabadba, hogy megszáradjon, hogy a pollen ne tapadjon rá.

6. Utazás közben számítson rá az allergénekre. Új úticélra indul ebben a szezonban? Ha nem alacsony allergéneket okozó helyszínről van szó, mint a tengerparton, akkor új típusú kültéri allergénekkel találkozhat. Csomagolja be a gyógyszereket a kézipoggyászába, így felkészült a különböző környezetekre. Ha utazási idejét az autóban tervezi tölteni, ne felejtse el feltartani az ablakokat, hogy elkerülje a pollen bejutását.

7. Tudja, mit kell tennie, ha allergiás roham lép fel. Néha allergiás rohamok fordulnak elő minden erőfeszítése ellenére. A roham magában foglalhatja az ismétlődő tüsszögést, a szemek viszketését, valamint a viszkető vagy eldugult orr- és torokfájást – mondja Saff –, amelyek mindegyike teljesen nyomorultul érezheti magát. Jó ötlet papírzsebkendőkkel, szemcseppekkel és még egy üveg vízzel felvértezni (ha a levegőben szálló allergének köhögést okoznak). Ha Ön asztmában szenved, és kültéri allergiában szenved, vigye magával az inhalátort és az orvosa által felírt egyéb gyógyszereket. Ha azt tapasztalja, hogy tüsszög, köhög vagy zsúfolódik, vagy könnyes a szeme, próbálja abbahagyni, amit csinál, és vonuljon be a beltérbe, mondja Saff, és szükség esetén szedjen gyógyszert.

Bővebben az Allergiában

Hogyan nézhet ki a legjobban, ha allergiás

Poratka allergiás megoldások

7 módszer a tavaszi allergiára való felkészüléshez

Iratkozzon fel asztma és allergia hírlevelünkre!

A legújabb allergiák

Az FDA által jóváhagyott új Palforzia földimogyoró-allergiás gyógyszer

Az első FDA által jóváhagyott ételallergiás gyógyszer 2020 második felében kerülhet forgalomba.

Becky Upham 2020. február 7

A Palforzia földimogyoró-allergia kezelése egy lépéssel közelebb került a piachoz

Az FDA támogatásáról biztosította azt a terápiát, amely életeket menthet meg és családok millióinak enyhítheti a szorongást.

Becky Upham 2019. szeptember 17

Úgy gondolja, hogy allergiás a penicillinre? Gondolkozz újra

A téves diagnózis megnövekedett egészségügyi kockázatokhoz és költségekhez vezet.

Becky Upham 2019. január 28

Az FDA jóváhagyja az EpiPen általános verzióját

A Teva Pharmaceuticals új gyógyszere várhatóan alacsonyabb lesz.

Fran Kritz 2018. augusztus 20

A legjobb vény nélkül kapható kezelések a szezonális allergiás tünetek enyhítésére

Orrfolyás? Tüsszentés? Vizenyős szemek? Ezek segíthetnek a kellemetlen allergiás tünetek kezelésében.

Írta: Everyday Health Editors 2018. július 16

Justin Verlander legjobb tippjei az allergia enyhítésére

A tavaszi allergiaszezon a sarkon, a Houston Astros kancsó és az allergiás Justin Verlander tippeket ad az allergiás tünetek kiküszöbölésére. . .

Írta: Nicol Natale 2018. március 29

A gyakori ételallergiák megértése

2017. november 14-ig

Allergiás vagyok a búzára: most mi van?

2017. november 14-ig

Az egészségügyi probléma, amely majdnem tönkretette Derek Hough törvényét

2017. november 14-ig

10 allergia elleni trükk, amit talán még nem próbáltál ki

Írta: Chris Iliades, 2014. december 3"

Thinkstock

22 éves vagyok és csípőfájdalmakat tapasztalok. A menstruációm előtt kezdődött, a jobb csípőmnél – tompa és fájó fájdalom, amely néhány napig tartott. Néhány héttel később a bal csípőm úgy éreztem, mintha nem lenne a helyén, és ott folyamatosan fájt, olyan mértékben, hogy nem tudok kényelmesen aludni azon az oldalon. Fáj a jobb csípőm, de ez a fájdalom meg sem közelíti a bal csípőm fájdalmát. Mindez az elmúlt három hétben zajlott. Csak izgulok, hogy lehet, hogy már ízületi gyulladásom van! Lehetséges ez?

– Christina, Connecticut

A helyzet jobb megértéséhez fontos tudni, hogy pontosan hol található a fájdalom. A legtöbben a magukénak tartják "csípő" hogy a fenék területe legyen. A csípőízületből származó fájdalom az nanovein vélemény ágyékban érezhető, és ritkán sugárzik a combba és a térdbe. Feltételezem, hogy nem volt olyan sérülése a csípőjében vagy a fenekében, ami megmagyarázhatná a fájdalmat.

Ha a fájdalom a medence oldalán található, akkor bursitis lehet az oka. A combcsont legkiemelkedőbb része, a combcsont fölött van egy bursa, egy kis folyadékot tartalmazó tasak, amelyet trochanterikus bursának neveznek. A bursa gyulladását vagy irritációját bursitisnek nevezik, és fájdalmat okozhat.

Időnként fiataloknál, különösen gyermekeknél és serdülőknél a csípő átmeneti ízületi gyulladásaként ismert állapot alakulhat ki. Fiatal felnőtteknél ritkán alakul ki. Ahogy a név is sugallja, a csípő átmeneti ízületi gyulladása átmeneti, néhány naptól néhány hétig tart. Fájdalmat okoz az ágyékban és sántítást okoz; MRI-vizsgálat során folyadék van a csípőízületben, és az ízületi nyálka megvastagodik. Az ok ismeretlen, bár fiatal sportolóknál észlelték.

A combcsontsérv fájdalmat is okozhat az ágyékban. A fájdalmat köhögés és erőlködés fokozza.

A csípőízület fájdalmának másik oka a rendkívül ritka, a csípő osteonecrosisának nevezett állapot, amelyben a combcsont fejét megfosztják a vérellátásától. Az osteonecrosis azt jelenti "csonthalál," és akkor történik, amikor a csont vérellátása megszakad. Az oszteonekrózis okai közé tartozik a nagy dózisú kortizonszerű gyógyszerekkel (kortikoszteroidokkal) végzett kezelés hat hónapon túl, a túlzott alkoholfogyasztás, a sarlósejtes vérszegénység és az antifoszfolipid szindróma. Az oszteonekrózis korábban fontos okát, a hajlatokat mélytengeri búvároknál észlelték, de ma már rendkívül ritka. A kortikoszteroidokról és az alkoholról úgy gondolják, hogy megzavarják a csontok vérellátását azáltal, hogy zsírlerakódásokat okoznak a májban, amelyek letörnek és elzárják a kis artériákat. Sarlósejtes vérszegénységben a hemoglobin kóros, és a vörösvértestek hajlamosak megalvadni az erekben. Az antifoszfolipid szindróma esetén a véráramban lévő kóros antitestek véralvadást okoznak az erekben, így elzárják a keringést. A vasculitis, amely az erek gyulladása, szintén vérrögképződést okozhat az artériákon belül.

SpanishEnglishFrenchRussian